Kunstmalere I Arbejde Paa Aarhus Oe (2)

Gavl ved Gorms Torv males over

Duoen Birk og Krull udsmykker verdensarv

Hans Krull ser frem til, at arbejdet kan begynde og fortæller: Ja! Vi fik det her oplæg fra Ole og Flemming fra Verdensarv og var herefter på besøg i Jelling for at se lidt mere på stedet. Vi skitseret vores kunstværk og vil sende det til både Kongernes Jelling og Jelling Kirke: Opgaven var at skabe et motiv omkring overgangen fra hedenskab til vikingetiden”.

Peter Birk supplerer: Jeg har jo været her før og har malet det “Mytologiske Skib” for snart 6 år siden. Det er med blødende hjerte, at vi nu tager det ned og starter forfra. På den anden side så har Hans og jeg jo gang i et super spændende forløb, hvor vi har udstillet og malet sammen i en længere periode, blandt andet i den nye bydel Aarhus Ø.

De to kunstnere ser ikke noget problem med at få en fast opgave, hvor temaet på forhånd er kendt. “Det kan vi sagtens forholde os til” fortæller Hans Krull, og Peter supplerer: “Vi har sidste år færdiggjort et værk på det gamle værft i Marstal i det sydfynske øhav, og det blev super flot. selv om vi, også her, havde en bunden opgave omkring “skibsfart”. Vi blev inspireret og det fik os til at yde vores bedste.

Bunden opgave

Netop overgangen fra vikingetiden til kristendom er det som man gerne vil være kendt for i Jelling. “Det er denne brydningstid som danner udgangspunktet for, at vi i dag er en kendt UNESCO World Heritage by”, fortæller Ole Grangaard Olesen. Verdensarv i Øjenhøjde afholder som bekendt et stort medskaber arrangement i den sidste uge af august og det kulminerer med aktiviteter i byen i den første weekend i september. “ Vi arbejder for at Hans og Peter skaber værket i den periode, så det kan få den opmærksomhed det fortjener, afslutter Flemming Midtgaard.

Kan man styre en kunstner? Kan man styre to?

Flemming fortæller; at de to kunstnere vil aflevere en skitse til ejer og beboer af huset Runevej 6: “Det var den samme proces, da vi, i sin tid, gik i gang med det maleri der i dag kan ses ved Gorms Torv. Ole forklarer: “Vi har altid arbejdet med at det som vi skaber her i byen, og andre steder, skal være lavet ordentligt, og vi er i dialog med Nationalmuseet og Jelling kirke om vores aktiviteter i Monumentområdet. Vi arbejder jo et byens fælles rum, som i det daglige benyttes af turister og feriegæster og ikke mindst de lokale borgere.

Et “battle” over 5 dage
Både Ole og Flemming er spændte på hvordan det løber af, som Flemming siger: “De to fyre “battler” jo nærmest om at komme til orde, rent visuelt. Peter har fortalt mig, at de lader sig inspirere af hinanden undervejs, og at de begge kan risikere; at det som de har lavet dagen før, males over af den anden dagen efter”. Der er ingen garantier for hvordan det endelig værk kommer til at stå frem, det eneste vi kan love her er, at det bliver spændende for alle dem, der har lyst til at følge med. 
Program Verdensarv i øjenhøjde 2022

En umage par
Streetartisten på 34 år og kunstneren på 68 år er umiddelbart en umage duo. Hans Krull er traditionelt uddannet på kunstakademiet i Krakow, mens Peter er uddannet på gaden. Peter Birk er både galleriejer, entrepreneur og tatovør. En utraditionel karrierevej med en vild ungdom, med rejser rundt om i europa, hvor drengen fra Hedensted malede graffiti og streetart om natten i de tyske storbyer, og fik venner i Berlin, der lærte ham om håndværket at male “stort” på fabriksbygninger, togvogne og i baggårde.

Hans Krull dåbsattest afslører, at han sagtens kunne være far til den yngre Peter; aldersforskellen “er bare en del af dynamikken”, som Peter siger, og pointerer at ingen kunstner arbejder hårdere eller hurtigere end Hans, og det siger ikke så lidt da de “unge streetartister”, er kendt for at kunne skabe værker på en enkelt nat i ly af mørket.

Krull er en etableret kunstner med studio og atelier i forstadsbyen Lystrup, hvorimod Peter er etableret under navnet “Grisk” og arbejder fra centrum af Aarhus, nærmere bestemt det gamle Ceres Bryggeri. Begge kunstnere pointerer, at de betragter sig selv som kosmopolitter, hvilket blandt andet manifesterer sig i deres projekt med at etablere et kunstnerrefugium på Bali - men det er en helt anden historie.
Portræt af Peter Birk
Portræt af Hans Krull

Projektbeskrivelse
Verdensarv i øjenhøjde arbejder med at få økonomi og sponsorer til projektet. Sammen med Kongernes Jelling arbejdes, der også på at værket kan indgå i formidlingen af verdensarv og historien bag jernbyrd til f.eks. efterskole- og folkeskoleelever, samt måske historieformidling til Gymnasierne.
Læs vores projektbeskrivelsen

Formål
At skabe et nutidig fortolkning af overgangen fra den hedenske vikingetid og kristendommen. Der tages et udgangspunkt i fortællingen om munken Popo, der bar jernbyrd som bevis for kristendommens betydning og overlegenhed over for den hedenske tro
Læs mere om Munken Poppo og Jernbyrd

Økonomi og tidsplan
Budget eftersendes efter anmodning
kontakt@verdensarv.org

Skoletjeneste og formidling
I et samarbejde mellem Kongernes Jelling og Verdensarv skaber vi en formidling af fortællingen om jernbyrd og den historiske periode med skiftet mellem de nordiske guder og kristendom.
Læs om Skoletjeneste og formidling via Jelling Fortællerspor

Dokumentation og markedsføring (Sociale medier)
Hele det kreative og skabende arbejde forløber over 5 dage, hvor de to kunstnere opholder sig i Jelling. Derefter følger en fernisering og en åbning af selve det færdige værk, hvor kirken, det offentlig danmark såvel som en række aktive borgere er inviteret med til en festdag.

089A1a22 E46a 4230 9Fe1 7Ec7f5a532c0 2 90 0 0 1369 1025 1440 1078 D05d6be0

Profil

Hans Oldau Krull har boet i Aarhus siden 1979, og det er let at forstille sig, at han har været her altid.
Men han er faktisk født på Ærø. Mellemnavnet Oldau er et stednavn på Ærø, som flere af Krull-slægtens medlemmer bærer.

Hans Krulls oldefar var tegner og marinemaler. Derfor accepterede omgivelserne, at Hans Krull tegnede som barn.

Krull-familien flyttede meget. Så meget, at Hans Krull ikke længere har styr på alle de steder, han har boet. Men han mener, at der er tale om 30 forskellige steder, fordelt på fire lande.

Læs mere om Hans Krull »

1460153 689083554449280 1795179784 N

Profil

Peter Birk har boet i Aarhus i en årrække, og multikunsteren er både kendt som entrepreneur, gallerist, tatovør og maler.

Oprindelig stammer Peter fra den lille driftige kommune og handelsby Hedensted, og Peter Birks kunstneriske karriere trækker rødder helt tilbage til teenageårene, hvor han ofte malede graffiti i de pulserende gadebilleder.

I løbet af disse år begyndte kunsten at fylde mere og mere, og ønsket om at leve af at udtrykke sig kreativt voksede. Passionen for kunst har betydet, at han i dag er en af Danmarks førende street art-kunstnere.

Peter Birk er særlig kendt for sin evne til at arbejde med motiver med stor nysgerrighed og yderst kreativ tilgang til farver og materialer, hvilket skaber en helt særlig stemning i værkerne. I øjeblikket er Peters fokus primært på motiver i forfald.

Læs mere om Peter Birk »