Høstpige I Halm

Jelling og oplands grønne høstfest, 1. september, 2023

on. d. 19. april 2023 kl. 10.16

Vi skal lære at koge suppe på et søm. Dvs. vi starter med ingenting men ved fælles hjælp får vi den fedeste fest ud af det. Børnene skal binde halm- og blomsterkranse, alle sammen skal vi lege og synge. Det begynder kl. 16.00 og slutter kl. 22.00. Wedala Jazz Band spiller

Arrangementet er stadig under forberedelse så følg med her eller på facebook/

.....

Lad os mødes i skellet og veksle et ord,

der hvor ploven har sluppet sit spor.

Hvor solskinnet lander som måge reflekser

på alt, hvad der spirer og gror. 

(“Lad os mødes i skellet". Tekst og musik: Karen Munk Nielsen)

Formål:

Sammen med Grønt Forum, Vejle, Culinary Institute by Vejle Erhverv og Familielandbruget LRS, Vejle, ønsker Jelling Heritage | Verdensarv i Øjenhøjde at skabe en ny og anderledes tradition for høstfest med fokus på et bæredygtigt fællesskab (land og by) samt  en grøn dagsorden. 

Om festen:

Høstfesten bliver en eftermiddag og en aften for hele familien, hvor der er noget til både børn og voksne. Hovedet, kroppen og maven. Der skal være sjove aktiviteter såsom: bowling med græskar, at fange æbler i vand, at spise et æble mens det hænger fra en snor, tovtrækning, folkedans og rodeotyr. Specielt for børnene og andre interesserede vil vi lave workshops hvor man kan lære at binde kranse og andre sjove ting af halm.

“Vi koger suppe på et søm”:

Omdrejningspunktet er en høstfest i en ny og anderledes form. Ikke en almindelig høstfest - mere lidt som i det svenske folkeeventyr hvor “vagabonden tilbyder at koge suppe på et søm”. Det vil sige en høstfest hvor vi starter med ingenting, men hvor familierne byder ind med noget af alt det gode, som de har høstet i deres haver. Byens spisesteder og detailbutikker bidrager med noget af deres “to good to let go”. Og naturligvis tror vi også på, at der vil være et kogræsserlaug eller en landmand, der har noget i overskud, som man kan give til fællesskabet. Et bidrag kan også være optræden, fortællinger og dans.  Og selvfølgelig skal du også have dit eget bestik og tallerken med til høstfesten. Gider du ikke slæbe det hjem igen, samler vi det gerne sammen - vasker det - og giver det til Røde Kors eller IM Genbrug.

Høstaktiviteter:

Sidst på eftermiddagen (15 ca - 18 ) vil der være forskellige høstaktiviteter. Der vil være noget med kartofler, bide til æble, fletning af kranse af halm og blomster. Vævelauget der holder til på Randbøldal Museum kommer måske og viser deres tekniker. Som noget særligt vil der blive afholdt en debat mellem land og by. Samtidig vil frivillige arbejde med at tilberede maden til høstfesten der begynder kl 18.00.

 

Musik:

Wedala jazz band har en forkærlighed for den tidlige jazz fra 1920 og 1930´erne. Besætningen består af violin, saxofon, banjo og kontrabas og spillestilen er den traditionelle. På tenor banjo har vi Ulrik Rathschau Nilsen, der gerne spiller den amerikanske ”melodi chord” spillestil, hvor chord voicing angiver og følger melodien. Han har spillet i et utal af jazzorkestre. Violinisten Ole Emig er optaget af den franske gipsy jazz, som den bl.a. kendes fra Stéphane Grappelli og Django Reinhardt. Han var tidligere en central figur i Jelling Swingeri. På bassen finder vi Erik Busk, der ud over jazzen i særdeleshed er kendt fra talrige arrangementer med fællessang og sidst Mogens Sønderup på altsax, der igennem en årrække har undervist højskoleelever i jazz.

Bliv klogere på landbruget:

Foreningen Familielandbruget LRS - Vejle ved Niels Henrik Keinicke m.fl. vil deltage i arbejdet med at skabe indhold og sammenhæng i Høstfesten. Bl.a. skabe forbindelse til LRS’s medlemmer, ligesom vi håber foreningen kan være aktive omkring at lave info stande o.lign., der fortæller om hvordan LRS  arbejder for at hele landbo familien skal være i centrum, sådan at landbruget kan leve også i fremtiden. Landbruget skal ikke bare overleve - det skal leve!

Hvad vil vi:

Vi ønsker at mobilisere byens og oplandets institutioner, landbruget, detailhandlen, virksomhederne og borgerne. Det vil vi gøre ved at invitere til et sammenskudsgilde for børn, voksne og familier. Vi håber på rigtig mange deltagere!

Ideen er, at vi inviterer til fest på den måde, at alle bidrager  med noget: grøntsager, krydderier, kager, kød og underholdning eller hvad man nu skal bruge for at skabe et godt måltid og en god fest. Og selvfølgelig skal der også være dans, bl.a. vil vi gerne invitere/hyre Jelling Big Band til at spille for os. Vores dygtige musiker og korleder Julie Ben Semmane vil lære os nye høstsange og dyrke de gamle.

Museum Give:

Museum Give er inviteret til at bidrage i det omfang de selv kan se en interesse i dette. Museet er et fint og statsanerkendt egnsmuseum med geografisk nærhed til Jelling. Museet er relevant fordi det arbejder med heden, kartoflen, mødesteder samt by, håndværk-industri.

Vi håber at museet kan bidrage med formidling omkring kartoflen. 

Et særligt indslag:

Et helt særligt indslag vil være HØSTSANGE. Julie Ben Semmane, en lokal musiker og korleder, vil lære byens borgere nogle af høstens sange. Særligt 2 sange  vil hun fokusere på: “Høsten Begynder” af Leif Rasmussen og Hans Dammeyer og “Lad os mødes i skellet” af Karen Munk Nielsen.

Dels ønsker vi at lave en video med Julie, der spiller og synger de nye sange, som via Vimeo lægges ud på vores lokale FB side som optakt til festen. På den måde vil vi skabe opmærksomhed og give gæster mulighed for at øve sig på sangene inden festen. Dels skal Julie naturligvis også spille - og få gæsterne til at synge - dem til selve høstfesten. Måske får hun et af sine kor med!

Dokumentation:

Vi vil gerne kunne dokumentere festen til inspiration for andre. Derfor vil vi gerne hyre en fotograf, der vil optage og klippe nogen af aktiviteterne sammen til en samlet fortælling. Den færdige videofilm vil naturligvis kunne anvendes frit af donorer og samarbejdspartnere i projektet.

Baggrund:

Den grønne høstfest er et nyt indslag i Verdensarv i Øjenhøjde. Verdensarv i Øjenhøjde skaber hvert år en række events i Jelling. Det sker altid i uge 35.  Bag Verdensarv i Øjenhøjde står foreningen Jelling Heritage. www.verdensarv.org/nyheder

Det er Jelling Heritages håb at vi med vores aktiviteter kan aktivere rigtig mange af gl. Jelling kommunes borgere på den gode måde. Dels ved at skabe et bånd mellem land og by, ved at gribe fat i en gammel  kultur tradition som Høstfesten der er fra landet og bringe den ind til byen. Dels er Jelling karakteriseret ved rigtig mange tilflytterfamilier. Disse nye familier vil vi gerne vise hvad Jelling kan byde på  og dels giver det nye og gamle familier mulighed for at mødes og lære hinanden bedre at kende. 

Jelling har  nemlig den udfordring, at der er rigtig mange tilflyttere i disse år. Det er vi glade for i Jelling, vi kan sagtens rumme det, men vi kan også konstatere at de nye travle tilflytter familier ofte bevarer deres primære tilknytning til de større bysamfund de kommer fra - og i mindre grad involverer sig lokalt. Vi tror, at et arrangement som dette kan være med til at engagere både  nye og gamle borgere i lokalsamfundet.

Projektet er fortsat under planlægning.

Der er modtaget støtte fra:

Landbrugets Kulturfond, Landbrug og Fødevarer

Der er ansøgt om støtte fra:

Borgernes Grønne Omstillingspulje, Vejle kommune

Samarbejdspartnere:

Familielandbruget LRS - Vejle

BID-Jelling (Forum der samler erhverv-, foreninger-, institutioner handel og turisme i Jelling)

Jelling Turist- og Handelsstandsforening

University College Lillebælt, Jelling

Culinary Institute, Vejle

Grønt Forum, Vejle

Spisestederne i Jelling

Museum Give (?)

 

Arrangør::

Jelling Heritage | Verdensarv i Øjenhøjde

Hjemsted: Ved Slugten 4, 7300 Jelling

CVR 37227536

Bank: Vestjysk Bank 9551 4202009528

Mobile Pay: 414992

Formand: Ole Grangaard Olesen

Mail: kontakt@verdensarv.org

Mobil: 30512912

Halmballemand
Blomster Krans
Wedala Jazz Band 4
Trekant fest Stempel
20220612 Verdensarv Logo M Tekst 01 Big
Borgernes Klimapulje