Harald Blaatand Popos Jernbyrd

Krull og Birk fortolker Jernbyrd

to. d. 12. maj 2022 kl. 09.51

Hans Krull og Peter Birk begge anerkendte Aarhus kunstnere fornyer gavlmaleriet ved bygningen på Runevej 6, i Jelling. Motivet vil handle om Poppos Jernbyrd i Jelling. Begivenheden der efter myten førte til at Harald Blåtand erklærede Danmark for kristent!

I motivet vil indgå 3 personer: Dronning Thyra den "Kristne frue", Kongen Harald Blåtand og naturligvis munken Poppo, der bærer Jernbyrd i form af en gloende jern hanske. Dronning er ganske vist allerede død på dette tidspunkt; men nogen mener at hun aktivt har arbejdet or en kristning af Danerne!

Værket vil blive forberedt på Hans Krulls galeri i Lystrup og derefter udført på stedet. Så der kan laves fernisering, som led i Verdensarv i Øjenhøjde. Hans Oldau Krull arbejder på den måde at han laver dele af sit motiv på linoliums plader. Ud over at bruge pladerne til tryk i maleriet, så bliver elementerne til billedtryk - i et begrænset oplag -  i hans kæmpe trykpresse. Disse tryk kan købes. 

Det er tanken at maleriet indgår som en del af det kunstspor som Jelling Heritage / Verdensarv i Øjenhøjde arbejder på at skabe gennem Jelling fra p-pladsen mod vest og til stationen i sydøst.

Det er aftalt med sognepræst Kristian Bøcker at værket kan integreres i konfirmandundervisningen og forhåbentlig vil Kongernes Jelling også kunne bruge værket i sin formidling!

Enkelte kunstnere fra 1800-årene viser Thyra i rollen som kristent forbillede, blandt andre Julius Johan Exner (1825-1910) i et maleri fra 1849: Thyra Danebod forsøger at formilde Gorm den Gamles vrede mod nogle kristne fanger. År 936. Thyra er gengivet i lysende blå dragt med hvidt hovedlin, der minder om middelalderens gengivelser af Jomfru Maria. I maleriet af August Carl Vilhelm Thomsen, hvor Thyra fortæller kong Gorm om sønnen Knuds død, er hun klædt i en lignende dragt.

 

NB: billedet ovenfor er af en ukendt kunstner - og er altså ikke selve maleriet.

 

 

Thyra Danebod søger at formilde Kong Gorm overfor kristne fanger
Harald Blåtand
Harald Blaatand Popos Jernbyrd