Nationalmuseet udstiller på gaden
Kongernes Jelling flytter ud på brostenene når 17 kvindelige streetartister maler Vikingetidens kvindelige guder og heltinder
17 kvindelige gudinder og krigere
Vi formidler den nordiske mytologi uden for oplevelsescentret Kongernes Jelling. 17 streetartist maler 17 gudinder og andre kvinder fra den nordiske mytologi eller med baggrund i vikingetiden. Vi vil skabe en forlængelse af den interaktive museumsudstilling indenfor på gaden udenfor og op gennem palisade området, altså fra den hvide smukke bygning og op gennem byen.
Rammerne
I forbindelse med byens årlige UNESCO arrangement Verdensarv i Øjenhøjde opføres der et UNESCO kunstspor, som begynder ved Kongernes Jelling og fører gennem byen, hen over torvene og forbi skoler og uddannelsesinstitutioner samt byens Caféer og butikker.
Kongernes Jelling er placeret i udkanten af byen hvor gæster og turister kan parkere ved omfartsvejen og herfra gå til oplevelsescentret og videre ud i monumentområdet og byen.
Hvem står bag
Projektet er initieret af initiativtagerne bag Verdensarv i Øjenhøjde i samarbejde med de lokale folkeskoler, Kongernes Jelling (Nationalmuseet) kirken, seminariet, højskolen og byen.
Kunstsporet består af kuber i forskellig størelse. Kuberne er tegnet og udviklet af uderums arkitekterne Yvonne Buur og Yianna Alexaki. Kuberne er fleksible i deres anvendelse og fremstår æstetiske og smukke i sig selv.
Kunstnerne
Kvindelige streetartister i Danmark og resten af verden har revolutioneret gadekunsten. Det har inspireret os til at invitere dygtige kvindelige streetartister til at skabe en visuel fortælling om de kvindelige mytologiske skikkelser og deres rolle i nordisk mytologi. De frie kvinders status i vikingetiden - og sikkert i tiden før det - var overraskende høj.
Motiverne
Man kan f.eks. spørge retorisk:“Odin” og “Thor”, de to gamle gutter, dem kender vi godt, de er nok to mest populære vikinge-guder, men hvad med Gudinderne “Frigg” og “Sif”? Eller jættekvinderne “Gerd” og “Angerboda? Nej vel? Og hvad med fortællingen om de kvinder, hvoraf nogen blev hjemme for at styre gården, dyrene og slaverne medens mændene drog på togt og hvad med skjoldmøerne, der drog ud sammen med mændene for at sloges eller handle med verden. Historien, sagnene og fortællingerne er fyldt med kvindelige guder og kvinder, der hersker over liv og død, frugtbarhed, elskov og menneskers skæbne. Hvem vil være bedre til at fortælle de historier end nutidens stærke selvstændige kvinder?
Hvor bliver værkerne vist
De 17 udendørs værker vil blive vist i byrummet udenfor Kongernes Jelling, op langs byens færdselsåre og i ly af de store Vikinge gravhøje i Jelling.