Bemærk! foregår i telt

100 m fra bus og tog til telt

Rewilding Annonce 3

Rewilding - talk om natur og eksistens

De store følelser er på spil når man taler om rewilding med store græssende dyr som redskab for naturgenopretning og med fokus på klima- og biodiversitet.

Politikerne har reserveret 64 milliarder kr til at skabe meget mere natur i Danmark (målet er at gå fra ca 2 % natur til 30 %) Det vil skabe en enorm forandring af forholdet mellem natur- og kulturlandskab. Der vil blive meget mere skov, endnu mere overdrev og flere uberørte vådområder.

Med store nye naturarealer er der en god mulighed for at genoprette biodiversiteten. Det hævdes at for at optimere den målsætning, så er der brug for at tilføre de nye "græssere". Hvad er argumentationen bag det?

Der vil være tale om en talk hvor 2 vidende personer taler sammen med henblik på at udfolde et emne og undersøger hvad der er på spil. Der er mulighed for at kommentere efterfølgende.

Alle er velkommen til at deltage. Betingelsen er selvfølgelig at man respekterer at der er tale om en talk hvor det er de 2 samtale partnere, der udforsker emnet, medieret af en moderator. Til sidst skal man nok få lejlighed til at spørge ind. Dvs. man skal altså ikke forvente et debat arrangement hvor man skal tage stilling  til hvor mange der er for noget og imod noget. 

Målgruppe(r)

  • Voksne med interesse for natur og eksistens

Dato og tidspunkt

  • lø. 7. september kl. 14.00 - 16.00 (Der planlægges med 2 x 45 minutter afbrudt af en pause og mulighed for spørgsmål)

Sted

Pris

  • Gratis

Tilmelding

  • Du kan lave en gratis tilmelding. Derved får du mulighed for at få besked ved væsentlige ændringer i programmet. Gratis tilmelding

Arrangør

  • Verdensarv i Øjenhøjde, Familielandbruget LRS - Vejle/Jelling og Jelling Menighedsråd

Den udvikling der er i gang - og den udvikling vi må forvente!

Udviklingen vil uden tvivl udfordre vores opfattelse af natur. Det kan vi se allerede. Bl.a. i forbindelse med forsøget på at gennemføre rewilding projekter med konik heste, der har fået mulighed for i et eller andet omfang at leve vildt. De projekter har skabt konflikter mellem dyreværnsaktivister på den ene side og - og Naturfrednings foreninger m.fl. på den anden.

Men hvordan påvirkes vores natursyn ? Hvordan kan vi leve sammen med al den natur? Hvad hvis vi føler os truet af naturen ? F.eks. af ulvene og vildsvinene! Hestene og kvæget. Naturen kan være barsk - man kan dø i den vilde natur! Hvordan vil vi have det med det? Hvor gode er vi til at færdes sammen med vilde dyr? Er det noget vi skal lære? Eks. som i “Dyrehaven i Vejle” hvor vejlenserne har lært hvordan man kan omgås rå- og kronvildt i forskellige situationer. Som f.eks. i brunstperioder! Skal man også at omgås med fritlevende heste og kvæg på samme måde?

Fotos: Mads Fredsø

Hvordan ser det moralske kompas ud? Dyrs frihed ct. dyrs lidelser. Hvor går de moralske grænser!  Kan kvæg og heste betragtes som domesticerede dyr, der bliver forvildet og af den grund kan påkalde sig større forpligtelser end vi tilbyder andre vilde dyr, såsom fugle, fisk, ræve, grævlinge, rå- og kronvildt?

Hvis vi nu “bare” lader naturen være, vil naturen så blive erobret af monokulturer af f.eks. giftige engbrandbægre? Eller afhænger processen for at genskabe mere biodiversitet, at der tilføres store græssere til varetagelse af naturplejen sådan som biologerne bag rewilding tanken anbefaler.

Det ser ud til at der i mange år har været “vild heste” projekter rundt om i DK. Så vidt vides er der vildheste bl.a. i de kongelige skove, i Grib skov og  på Langeland er der særlig mange heste, der lever “vildt”. Og set fra Jelling fungerer de projekter uden konflikter!!! Og hvordan kan det lade sig gøre!

Arrangementet "Rewilding - talk om natur og eksisrens" mellem naturvidenskabsmanden og præsten skal se om de kan italesætte nogen af tidens hotteste emner der knytter sig til den igangværende og eskalerende udvikling: Natursyn ct. menneskesyn. Professor og forfatter Rasmus Ejrnæs er ganske rigtig en af fortalerne for rewilding projekterne og har de store græssende dyr som et omdrejningspunkt. Sognepræsten og forfatteren Kristian Bøcker undersøger hvad vi kan lære om vores egen eksistens ud fra det der kan iagttages og opleves - og sammen ser de på ligheder og forskelle ml. menneskesyn og natursyn. Lur mig om ikke de også kommer til at drøfte både lidelse, moral og frihed i forhold til både dyr og mennesker

Talk'en følges op af en lyrisk dokumentar film, der vises søndag den 8.9 kl. 13.30 i Byens Bio, Jelling. Filmen er gratis. Filmen hedder "Songs of Earth" og er instrueret af norske Margreth Olin, Oskar nomineret, vist første gang i 2023.

 

...naturen [er] så kompliceret, at jeg ikke kan forudsige, hvad der sker i morgen, og løsningen på biodiversitetskrisen er så tudesimpel, at jeg på en måde slet ikke behøver al min hårdt tilkæmpede viden. Den vilde natur skal simpelthen bare sættes fri – over tilstrækkeligt store spænd af tid og rum.

— Professor Rasmus Ejrnæs ("Månerude" , 2023, Gutkind)

...klima og kirke – kan kirke og kristendom bidrage til et andet syn på natur og naturudnyttelse end det gængse? – Eller vil det blot ende i en ny – og formentlig ulidelig - ”kristelig” moralisme, flyttet fra driftslivet til naturlivet?

— Sognepræst Kristian Bøcker, Jelling Kirke

Rørbæk Sø 28
Rørbæk Sø 30
Rørbæk Sø 0